Kirjamessut

Raahen kirjamessut 2020

Raahen kaupungin kulttuuripalveluiden ja Raahen kirjaklubi ry:n järjestämiä Raahen kirjamessuja vietetään 16.-19.9.2020. Luvassa on tuttuun tapaan kirjailijavieraita, kirjojen myyntiä ja lukijoiden kohtaamista. Varsinainen messupäivä on lauantai 19.9.2020.

Kirjamessujen ensimmäiset ohjelmajulkistukset venyivät poikkeusolojen vuoksi aiempia vuosia myöhempään ajankohtaan. Messut järjestetään huomioiden valtioneuvoston ja aluehallintovirastojen ohjeistukset.

Kirjamessut alkavat keskiviikkona ala- ja yläkouluille suunnatuilla dramatisoiduilla kirjavinkkauksilla. Vinkkaukset toteutetaan yhteistyössä Raahen teatterin ja Raahen kaupunginkirjaston kanssa. Raahesalissa järjestettävät tapahtumat ovat avoimia yleisölle.

Torstaina Tapahtumatalo Raahen näyttämön valtaa Heidi Könkään romaaniin perustuva, ja hänen itsensä ohjaama ja dramatisoima, monologinäytelmä Sandra. Näytelmän liput tulevat saataville Raahesalin lipunmyyntiin elokuun alussa.

Perjantain kirjailijavieraaksi saapuu Magdalena Hai, moneen kertaan palkittu fantasiakirjailija, joka on tunnettu erityisesti lasten- ja nuortenkirjoistaan. Hai puhuu työstään ja kirjoistaan ala- ja yläkoululaisille kahdessa kaikille avoimessa tilaisuudessa, jotka järjestetään Raahesalissa perjantaina päivällä.

Lauantaina messuväki kokoontuu Raahen kirjastolle. Kirjanystäville on tarjolla sekä ostettavaa että koettavaa: kirjanmyyjät levittäytyvät pääkirjaston ala-aulaan, messukahvilassa pääsee nauttimaan kirjallisista herkuista ja lainaussali muuttuu kirjailijahaastattelujen näyttämöksi. Ainakin kahdella kynäilevistä vieraista on juuret Raahessa.

JP Laitinen (s. 1975) on Tampereella asuva filosofian maisteri ja vapaa kirjoittaja. Hän on julkaissut tietokirjoja ja toiminut ympäristötoimittajana. Laitiselle on myönnetty mm. tutkivan journalismin Lumilapio-palkinto ja Keskon kestävän kehityksen tunnustuspalkinto. Laitisen esikoisromaani Lume oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana 2019 ja sijoittui kilpailussa toiseksi. Teos voitti myös Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon 2020. Kirjallisten töidensä ohella Laitinen musisoi Maajo-yhtyeessä, joka on erikoistunut fiktiiviseen afrikkalaiseen musiikkiin.

Sakari Kiuru on helsinkiläinen valokuvaaja. Hän syntyi Jämsänkoskella vuonna 1961, mutta vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Raahessa. Kiuru on kouluttautunut valokuvaajaksi. Valokuvaajana Kiuru on vuodesta 1999 lähtien erikoistunut lähinnä musevalokuvaukseen. Hän on myös valokuvataiteilija, joka on ollut mukana useissa näyttelyissä, sekä Suomessa että ulkomailla. Sakari Kiuru voitti ensimmäisen FotoFinlandia-kilpailun pääpalkinnon vuonna 1989. Kiuru on julkaissut kaksi dekkaria, joiden päähenkilö on toimittaja Matias Luoto.

Kirjamessujen ohjelma täydentyy edelleen ja lisää julkistuksia on luvassa elokuussa.

Lisätietoja Anna Kippola Kulttuurikoordinaattori p. 044 439 3330 anna.kippola [at] raahe.fi


Yhteistyössä

Raahen kirjaklubi ry, Raahen kaupunginkirjasto, Raahen museo, Kahvila Ruiskuhuone, Huutomerkki ry, Raahen Teatteri, Impin Ystävät ry, Äläskeleposet taiteilijat, Raahen nuorisotoimi ja Rock Academy Raahe, Lukukeskus sekä Raahen kulttuuripalvelut. 

Messujen tapahtumia tukevat:

Alfred Kordelinin säätiön Raahen rahasto sekä OP Raahe.

Lämmin kiitos tukijoille ja yhteistyökumppaneille!