Raahesalin lämpiö

Näyttelyt

Raahesalin lämpiössä nähdään taidetta, käsityöläisten osaamista ja keräilijöiden aarteita. 

Lämpiössä on seinätilaa ja isot vitriinitkin, joita voi hyödyntää joko yhdessä tai erikseen. 

Hakemuksia voi toimittaa ympärivuotisesti kulttuuripalveluihin (Kirkkokatu 28, 2. krs).

Vuodelle 2020 otamme hakemuksia vastaan toukokuuhun 2019 saakka. 

Lisätietoja: kulttuuri [at] raahe.fi ja 044 439 3332.
 


Heinäkuu 25.6.–30.7.

Ingon omakuva -piirros.

Ingon vuosikymmenet

Tapahtumatalo Raahen toisessa kerroksessa Raahesalin lämpiössä on avautunut Jukka Ingerttilän eli Ingon vuosikymmenet -näyttely. Ingo kertoo näyttelystään seuraavasti:

"Opiskelin Raahen Seminaarissa sen viimeisinä toimintavuosina 1967-1971 ja silloin innostuin piirtämisestä enemmän paljolti kuvaamataidon lehtori Eero Sovelius-Sovion innoittamana. Ensimmäiset julkaistut piirroksenikin olivat Raahen Seminaarin 75-vuotisjuhlajulkaisussa vuonna 1971.

Keskikoulunaikaiset koulutoverini Norion Veikko ja Kastellin Auvo polkaisivat pystyyn 70-luvun puolivälissä kaupunkilehti Raahelaisen. Menin Norion Veikon puheille jonkin piirrokseni kanssa ja hän innostui ajatuksesta, että ryhtyisin piirtelemään Raahelaiseen. Niinpä ensimmäinen piirrokseni Raahelaisessa julkaistiin vuonna 1977. Raahen Seudussa ensimmäinen piirrokseni julkaistiin vuonna 1994 ja tähän päivään mennessä lehdessä julkaistuja piirroksiani on kertynyt 1669.

Kun piirroksia alkoi kertyä, ajattelin laittaa ne kansiin, ja niinpä ensimmäinen pilapiirroskirjani Aprillia näki päivänvalon vuonna 1996. Nyt julkaisuja on kertynyt jo kymmenen. Niistä viimeisin on Pilvenpiirtäjä.

Olen siinä mielessä erikoinen pilapiirtäjä, että piirtelen lähinnä paikallisista asioista. Siinä on oma mielenkiintonsa, mutta myös haasteensa. Piirtämäni kohde saattaa kävellä vastaan eikä aina voi tietää, miten hän on piirrokseeni suhtautunut. Onneksi yleensä hyvin.

Kun idea syntyy, pitää päästä heti piirtämään, ja se on hauskaa! Ennen piirtämistä kerron kuitenkin ideani vaimolleni Raijalle, jonka naamasta kyllä heti näkee, kannattaako lähteä piirtämään. Useimmiten kannattaa.

Neljä kertaa olen koonnut piirroksistani näyttelyun, mm.Pattijoki-päiville ja Soveliuksen taloon vuonna 2003. Raahen kaupunki myönsi minulle taidetunnustuspalkinnon vuonna 2004."

Näyttely on avoinna arkisin klo 10-16.

Itse taiteilija on tavattavissa Pekanpäivillä pe 28.6. klo 18-19 ja su 30.6. klo 17-18. Tervetuloa!

 


Elokuu 2.8.–29.8.

Aaron Hilmersin teos Garden of the Synthetic Maiden.

Aaron Hilmers – maalauksia, printtejä, figuureja

"Nimeni on Aaron Hilmers ja olen Washington D.C:ssä Yhdysvalloissa syntynyt pitkälti itseoppinut taiteilija. Olen tehnyt taidetta tavalla tai toisella suurimman osan elämästäni. Aloitin taaperona yksinkertaisilla maalauksilla ja teini-ikäisenä siirryin piirtelemään supersankareita. Vaikka opiskelin taidetta yliopistossa lukion jälkeen, vasta parikymppisenä aloin todella ottamaan asiat vakavasti.

Sukelsin psyykeni ja mielikuvitukseni syvyyteen etsien pienimmätkin taiteellisen inspiraation muruset. Joskus ne olivat psykedeelisiä kuvia, avaruusteemaisia metaforia, robotti-sekasortoa, värikkäitä hahmoja tai järjettömiä töherryksiä. Vuonna 2006 loin sarjakuvahahmon, jonka ansiosta tapasin suomalaisen vaimoni ja 2015 löysin muotokuvatyylin, joka johti tähän mennessä tuotteliaimpaan sarjaani. Samana vuonna tein elämänmullistavan päätöksen ja muutin Raaheen Dallasista, Teksasista.

Tämän näyttelyn teoksista löydät valikoiman erityyppisiä töitä elämäni eri aikakausilta, todellista ”aivo-karkkiani”.

Kuva Aaron Hilmers: Garden of the Synthetic Maiden
 


Syyskuu 

1791.png

Minna

Näyttely perustuu kirjailija Leena Virtasen ja kuvittaja Sanna Pelliccionin kirjaan Minna! Minna Canthin vaikuttava elämä ja uskomattomat teot, joka on ensimmäinen kuvitettu elämäkerta kenestäkään suomalaisesta naisesta.

 


Lokakuu 2.–30.10.

Mari Rehulan sisustustaulu kangaspakan suoristussuikaleista.

Mari Rehula – sisustustauluja

Jotain värikästä, mustavalkoista. 

Sisustustauluja kangaspakan suoristussuikaleista

Taulut on ommeltu Marimekko-kankaiden suikaleista, joita tulee kun tehtaalla mutkaisesti leikattu kangaspakanpää suoristetaan.

Kangasriekaleita on alkanut kerääntyä edeltävän kivijalkakauppiaan aikana, ja nyt ne on sommiteltu tauluiksi.

Sommitelmissa on historiaa ja muistoja kuten räsymatoissa, värioppia ja kierrätystä. Ne tarjoavat matkan erilaisiin tunnelmiin ja mielikuviin. Ja voidaan huudahtaa: onnea Raahen seudun asukkaat, teille on kertynyt upean monipuolisesti Marimekko-kankaita.

Ohutkin kangaspala on tunnistettavissa. Tunnistatko sinä taulun jokaisen raidan?


Marraskuu 4.–28.11.

Markus Tornberg – maalauksia


Joulukuu 2019 – tammikuu 2020

Taito- ja taideaineiden kehittämisryhmä Taikakuu